Ziarul Financiar 23 martie 2016

Legislaţia românească trebuie modificată în aşa fel încât să faciliteze accesul la locurile de muncă din România pentru imigranţii care provin din state ce nu fac parte din Uniunea Europeană, pentru că angajatorii nu mai găsesc forţă de muncă disponibilă pe plan local.

„Problema majoră pe care o au companiile în acest moment o reprezintă faptul că nu mai găsesc să recruteze muncitori nici calificaţi, nici necalificaţi. Recrutarea pentru necalificaţi a ajuns să se facă în biserici şi prin contractele cu penitenciarele din România. (...) Singurele resurse la zonă de calificaţi sunt din afara UE şi foarte puţin din UE“, a explicat Elena Antoneac, Head of Operations în cadrul companiei Nestlers Group, care oferă servicii de relocare.

În acest moment, spune Elena Antoneac, angajatorii din ţară pregătesc o serie de propuneri pentru modificarea le­gislaţiei muncii astfel încât să se obţină mai uşor premise de muncă pentru imigranţii care vin din state non UE, pro­pu­neri care urmează să fie transmise în următoarea perioadă către Ministerul Afacerilor Interne.

Problema nevoii de import de imigranţi a fost semnalată şi de deputatul Varujan Pambuccian, care a depus la înce­pu­tul acestei săptămâni în Parlament o propunere de mo­di­fi­care a legii cetăţeniei române

Link